Fondberg & Wincent

Aktuellt

Det mänskliga  post-digitala arbetet

Insändare i DN om mobilerna i skolan.

Jag är född och uppvuxen i Bangladesh i en familj där fattigdom dominerade i allra högsta grad. Vi var tio syskon med samma föräldrar, åldersskillnaden var mellan ett och tre år. 

Pappa jobbade och hade månadslön. Mamma var hemmafru och tog hand om oss och hushållet. Vi hade litet jordbruk vid sidan om som hjälpte oss med försörjningen.

Mina föräldrar såg till att alla barn fick utbildning. Det krävde hårt arbete och disciplin att få ihop det hela. De äldre barnen fick ofta nya kläder och nya böcker. Yngre syskonen fick använda dessa i efterhand.

Vi hamnade ofta i konflikter, men lärde oss att lösa dem både inom och utanför familjen bättre än många andra. Vi var tvungna att vara kreativa för att överleva. Det kändes ibland tråkigt och kaosartat. Det var brist på mat, kläder och leksaker. 

Men trots alla bekymmer fanns glädje att i att leva och utvecklas. Vi delade säng, rum, sorg, glädje och vi var aldrig ensamma. Det fanns inte tv, telefon eller datorer. 

Sverige är ett land där det finns så många möjligheter att leva livet precis som man vill. Ändå går det ibland snett.

Det kan bero på att barn i västvärlden inte är vana vid motgång. De är inte härdade på samma sätt som vi blev i min barndom. De kan lätt hoppa från ena till det andra så fort de möter minsta problem. De blir deppiga så fort de inte får det de önskar. 

Det kan ha att göra med dagens digitala samhälle där barnen har mobilen i handen dygnet runt. De tillbringar alldeles för mycket tid i telefonen. Det finns inte utrymme för spontana stunder, för lekar, eller för att göra något annat tillsammans. Barnen får det de önskar utan att kämpa.

De vill gärna att det ska finnas kompisar i närheten, men ändå pratar de knappt med varandra. Det är nästan så att om någon behöver salt vid matbordet så skickar de ett sms i stället för att fråga.

Alla dessa timmar med mobil och dator leder till att deras hjärnor nästan aldrig får lugn och ro. De blir lätt irriterade och ofta trötta. De orkar knappt prata eller kommunicera. Många tycker att det mesta är tråkigt, speciellt i skolarbete. De tycker det är tråkigt att behöva satsa på studier i många år.

Det här kommer att leda till en fallande kunskapsnivå och att vi förlorar kompetens i landet. Det är lätt att hamna snett när det finns så många möjligheter. 

Vi föräldrar måste nu ta ett större ansvar. Vi kan inte delegera det till någon annan. För att anpassa sig i den digitala världen måste vi förändra och förbättra oss. Vi måste ta hand om den nya generationen bättre och ställa krav.


https://www.dn.se/asikt/bortskamda-svenska-barn-slukas-upp-av-mobilen/

patrik forsberg